Gyógytea

A tea fajták és hatásaik

A tea fajták és hatásaik

Mi is az a Tea?

A tea a világ egyik legősibb italaként büszkélkedhet több ezer éves történelemmel, és alapvető szerepet tölt be a különböző kultúrákban szerte a világon. Minden egyes korty tea egyedülálló ízvilágot kínál, még akkor is, ha ugyanabból a növényből, a Camellia Sinensisből származik. Ennek oka a termesztési körülmények sokfélesége: az éghajlat, a talaj minősége, a szüretelés időpontja, és nem utolsósorban a feldolgozás módja.

A tea és "nem tea" növények

Külön meg kell különböztetnünk a hagyományos teákat, mint a fekete, zöld, vagy oolong teát, és azokat az italokat, amelyek nem a Camellia Sinensisből készülnek, mint például a rooibos vagy a maté. Bár általában ezeket is teának hívjuk, szigorú értelemben véve nem tartoznak a tea kategóriájába.

A tea hatóanyagai

A tea számos egészségre jótékony hatással bíró összetevőt tartalmaz, köztük:

 • Koffein: Ismert stimuláns, amely segít az éberség növelésében.
 • Csersavak: Jótékony hatású antioxidánsok.
 • Vitaminok és ásványi anyagok: Támogatják az immunrendszert és az általános egészséget.
 • Polifenolok: Erős antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez és más előnyös hatásokkal bírnak.
 • Illóolajok: Az egyedi ízért és aromáért felelősek.

Tápérték (100 mg tea esetén):

 • Kalória: 1 kcal
 • Szénhidrát: 0.2 g
 • Lipidek (zsírok): 0
 • Koleszterin: 0
 • Rost: 0
 • Nátrium: 4 mg
 • Kálium: 18 mg
 • Kálcium: 3 mg
 • Magnézium: 2 mg
 • Koffein: 11 mg

A teafajták

Mivel minden igazi tea a Camellia Sinensisből származik, a különbségek elsősorban a feldolgozási módszerekben rejlenek.

Zöld tea

A zöld tea leveleit gyorsan melegítik és szárítják a szüret után, megakadályozva ezzel az oxidációt. Ez adja meg a zöld tea friss, enyhén kesernyés ízét.

Fehér tea

A fehér teához a legfiatalabb rügyeket és leveleket használják, amelyeket természetes módon szárítanak, minimális feldolgozást biztosítva, így az íze rendkívül finom és visszafogott.

Oolong tea

Az oolong teák oxidációját finoman szabályozzák, így az ízviláguk a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. Az oolong teák gyártása különösen bonyolult és változatos.

Fekete tea

A fekete tea a legtöbbet feldolgozott teatípus, teljes oxidációval. Erőteljes íze és magasabb koffeintartalma miatt világszerte népszerű.

Pu-erh tea

A pu-erh egyedülállóan teljesen erjesztett tea, amely lehet "nyers" (Sheng) vagy "főtt" (Shou), és rendkívül változatos ízvilágot kínál, a földes és erős ízektől kezdve a lágy és simaig.

A tea, mint ital, nem csupán egy folyadék, hanem egy élmény, mely kultúrákon és generációkon átívelő hagyományokat és történeteket hordoz.Termékek a kategóriából gyógytea

Bioextra echinacea tea 20x2g fehér 40 g
Összetétel: Bíbor kasvirág virágzás kezdetén gyűjtött, kíméletesen szárított virágos, leveles hajtásvége. Hatóanyagai: Az Echinacea herba flavonoidokat, kávésavszármazékokat, illóolajat, poliacetiléneket, alkilamidokat és poliszaharinokat...

Herbária lady vital tea 20x1,5g borítékos 30 g
A nőknek fontos, hogy az élet különböző területein hely tudjanak állni. Az elvárásoknak való megfelelés mellett azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy magukkal törődjenek.

Mama Drog vadárvácska 50 g
A gyógyteákat, gyógynövényeket az emberiség már hosszú ideje használja különböző betegségek gyógyítására. A régi öregeknek természetes dolog volt az, hogy ha valamilyen egészségügyi problémájuk merült fel, akkor a gyógynövények...

Royal Green Bio Tea Relax 16 filter
A Royal Green hisz abban, hogy egyetlen módja annak, hogy egészségesen élvezhessük az életet: a természet útja. Csakis a legmagasabb minőségű alapanyagokat használják. Mindig a tiszta természetből merítenek. Az organikus alapanyagok igazi...

Yogi Bio Narancsos Gyömbér Tea /482008/ 17 filter
A fűszerek és a természetes édesség ebben a teában megszépítik a világot, felemelik a lelket. Élvezze a a melegítő gyömbér, az édes narancs és az egzotikus vanília ízeit a teázás felemelő pillanatában.

Olvassa el más cikkeinket is


Zoltán Tárnok

Zoltán Tárnok

Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.