Ebben a cikkben a ketogén diéta kerül bemutatásra, mely manapság az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer. A keto diéta a magas zsír- és az alacsony szénhidrátbevitelen alapszik, ahol a cél az, hogy a szervezetet ketózis állapotba hozzuk. Ennek érdekében a napi kalóriabevitel 75-80%-át zsírok, 15-20%-át fehérjék és csupán 5-10%-át szénhidrátok alkotják.
A cikkben részletes listát találunk arról, mely ételeket és italokat fogyaszthatjuk szabadon, melyeket mérsékelt mennyiségben és melyeket egyáltalán nem, ha keto diétán vagyunk. A felsorolás szerint például a zsíros halak, a zöld leveles zöldségek, vagy az avokádóolaj szabadon fogyaszthatók. Ugyanakkor, a szőlő, a búza, a napraforgóolaj vagy az alkohol a tilos listán szerepel.
Hüvelyesek és gabonák
Módjával
- szójabab
- fehérbab
Soha
- pattogatott kukorica
- csicseriborsó
- búza
- rizs
- lencse
- zöldborsó
- quinoa
- földimogyoró
- zabpehely
- bab (mindenféle, kivéve a fehér vesebabot)
Zsiradékok és olajos magvak
Bármikor
- makadámdió
- olívaolaj
- dió
- vaj
- pekándió
- halolaj
- kakaóvaj
- kókuszzsír
- fenyőmag
- mogyoró
- chiamag
- lenmag
- avokádóolaj
- tejszín
- joghurt Módjával:
- tökmag
- pisztácia
- szezámmag
- napraforgómag
- brazil dió
Soha
- kesudió
- repceolaj
- margarin
- napraforgóolaj
Fehérjék a keto diéta alatt
Bármikor
- belsőségek
- kacsahús
- marhahús
- zsíros tejtermékek
- sertéshús
- bárányhús
- alacsony zsírtartalmú rák
- zsírosabb halak Módjával:
- proteinpor
- tojás
- szalonna
- fehér szárnyashús
- görög joghurt
- tofu
- alacsony zsírtartalmú tejtermékek
Soha
- füstölt hentesáru
- panírozott húsok
- felvágottak
Zöldségek a keto diétában
Bármikor
- zeller
- gomba
- karfiol
- brokkoli
- zöld leveles zöldségek (spenót, római saláta, rukkola)
- uborka
- cukkini
- spárga
- csírák Módjával:
- édeskömény
- hagyma
- sárgaréta
- kelbimbó
- kaliforniai paprika
- padlizsán
Soha
- kukorica
- sütőtök
- cékla
- gyömbér
- articsóka
- póréhagyma
- édesburgonya
Gyümölcsök
Módjával
- mézdinnye
- olívabogyó
- avokádó
- kókuszdió húsa
- eper
- kivi
- lime-lé
- citromlé
- málna
- paradicsom
- szeder
Soha
- mangó
- sárgadinnye
- szilva
- papaya
- sárgabarack
- cseresznye
- aszalt gyümölcs
- banán
- szőlő
- körte
- őszibarack
- áfonya
- tőzegáfonya
- narancs
- görögdinnye
Fűszernövények, fűszerek és öntetek
Bármikor
- bors
- só
- bazsalikom
- rozmaring
- Cayenne-bors
- pirospaprika
- majonéz
- kömény
- tárkony
- petrezselyem
- kapor
- majoránna Módjával:
- hagymapor
- mustár
- oregánó
- gyömbérpor
- kurkuma
- ketchup
- fokhagymapor
Italok a keto diéta alatt
Bármikor
- víz
- teljes tej
- gyógynövénytea
- csontleves Módjával:
- alacsony zsírtartalmú tej
- kávé
- mandulaital
Soha
- szóda és szénsavas üdítőitalok
- alkohol
- gyümölcslevek
Olvassa el más cikkeinket is
- Olívaolaj a Bőrön: Mítosz vagy Valóság?
- Az Orbáncfű sokszínű jótékony hatása
- A tea fajták és hatásaik
- Nuru masszázs - A test és lélek összhangja
- BMI kalkulátor (bmi táblázat): Hogyan működik és miért fontos?
- Vízivás fontossága és hidratálás titkai
- Ezeket az ételeket eheted és ezeket tilos, ha keto diétázol
- Mire jó a Flavin?
- Tudtad, hogy az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok?
- Intelligencia fejlesztő tápanyagok a tanévkezdéshez
Zoltán Tárnok
Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.