Bár állagukban hasonlítanak a zsíros olajokhoz, kémiai összetételük teljesen eltérő. Az olajok jellemzője, hogy fehér papírra cseppentve zsíros foltot hagynak, és szobahőmérsékleten alig párolognak.
Ezzel ellentétben az illóolajok gyorsan elpárolognak még szobahőmérsékleten is, általában nyomot sem hagyva. Azonban vannak olyan illóolajok, amelyek színes összetevőket tartalmaznak, és ezek színes foltot hagyhatnak (például narancs, pacsuli, vetiverfű, kék kamilla stb.)
Fontos megjegyezni, hogy az illóolajok foltjai fajtától függően lassabban is elpárologhatnak, mivel az illóolajok állaga és sűrűsége is változó.
Az illóolajok koncentrált esszenciák
Ezért általában drágábbak, mint a szintetikus illatanyagok. Az ár gyakran tükrözi a minőséget, különösen terápiás használat esetén.
Az aromaterápiához csak a legmagasabb minőségű és legtisztább illóolajok alkalmasak.
Az illóolajok árazása
Az illóolajok ára több tényezőtől függ, többek között:
- Százalékos hozam: Ez függ a növényi résztől, az évszaktól, a napszaktól, sőt a talaj minőségétől is. Például a rózsa vagy jázmin illóolajok drágák.
- Származási hely: Az ár függ az illóolaj származási helyétől is. Például a Kínából származó jázmin olaj olcsóbb lehet, mint a Marokkóból importált.
- Termesztés helye: Az olaj minősége a termesztés helyétől is függ. Például a bergamott illóolaj a legjobb minőségű, ha Olaszországból származik, míg a teafaolaj Ausztráliából.
Termékek a kategóriából illóolaj
Olvassa el más cikkeinket is
- Mire jó a Flavin?
- Intelligencia fejlesztő tápanyagok a tanévkezdéshez
- Az Orbáncfű sokszínű jótékony hatása
- Nuru masszázs - A test és lélek összhangja
- Ezeket az ételeket eheted és ezeket tilos, ha keto diétázol
- Vízivás fontossága és hidratálás titkai
- Olívaolaj a Bőrön: Mítosz vagy Valóság?
- Tudtad, hogy az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok?
- BMI kalkulátor (bmi táblázat): Hogyan működik és miért fontos?
- A tea fajták és hatásaik
Zoltán Tárnok
Zoltán 2005 óta az egészséges táplálkozás és életmód elkötelezett híve. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett táplálkozástudományi diplomát, majd több mint egy évtizedet töltött el az egészség és wellness iparágában, mely során számos szakmai cikket és tanulmányt írt. 2015-ben csatlakozott a SzivarvanyNaturVilag magazinhoz, és azóta vezeti a szerkesztőséget, ahol szenvedélyével és szakértelmével inspirálja olvasóit az egészséges életmód iránt.
Zoltán hisz abban, hogy az egészséges táplálkozás nemcsak a test, hanem a lélek számára is táplálék. Szabadidejében szívesen főz, túrázik és részt vesz különböző wellness workshopokon. Célja, hogy olvasóival megossza az egészséges táplálkozás és az aktív életmód előnyeit, és hozzájáruljon egy tudatosabb és egészségesebb társadalom kialakulásához.